Hvordan frakte kajakken - bruk av takstativ

Hvordan frakte kajakken - bruk av takstativ

Å ta med seg kajakken ut på eventyr krever litt planlegging, spesielt når det kommer til transport. En kajakk er stor og lang, og transport krever riktig utstyr og forsiktighet for å sikre at både du, din kajakk og andre trafikanter er trygge. I denne artikkelen vil vi gå gjennom ulike måter du kan frakte kajakken din på, samt noen tips for å gjøre transporten så sikker og effektiv som mulig.

Kjøp kajakk transportutstyr

Bruk av takstativ

Det vanligste alternativet for å transportere en kajakk er å bruke et takstativ montert på bilen. Takstativer finnes i ulike utførelser, designet for å passe til forskjellige typer og antall kajakker.

Valg av takstativ: 

Sørg for at takstativet passer til din bilmodell og er robust nok til å bære vekten av kajakken(e). Det finnes spesialdesignede kajakkstativer som gir ekstra støtte og sikkerhet under transport.

Sikring av kajakken: 

Når du har plassert kajakken på takstativet, bruk spesialdesignede stropper til å sikre den på alle sider. Det er viktig å stramme stroppene godt, men pass på at du ikke skader kajakken ved å stramme for hardt.

Bruk av kajakkfeste til takstativet:

Når du har anskaffet et takstativ som passer din bil kan det være lurt å kjøpe kajakkfester som tilleggsutstyr. Om du har plastkajakk kan denne stroppes fast direkte på takstativet, men for glassfiber kan det være skadelig for produktet. Da anbefaler vi kajakkfeste spesialtilpasset ditt takstativ slik at du kan frakte kajakken på en trygg og god måte. 

Transportutstyr vi leverer

Vindavviser: 

En vindavviser kan være nyttig for å redusere luftmotstanden og sikre at kajakken ligger stabilt, spesielt ved høyere hastigheter.

Alternativer uten takstativ

Hvis du ikke har et takstativ, eller hvis kajakken din er for stor eller tung for taket på bilen din, finnes det noen alternativer:

Henger: 

En henger kan være en god løsning hvis du skal transportere flere kajakker eller hvis kajakken er for stor for bilen. Pass på at hengeren er i god stand og at lys og nummerskilt er synlige.

Skumputer: 

Du kan bruke spesielle skumputer som plasseres mellom kajakken og bilens tak. Disse putene gir stabilitet og beskyttelse, men det er ekstra viktig å sikre kajakken godt med stropper.

Sikkerhetstips

Dobbeltsjekk alltid at kajakken er sikret korrekt før du legger ut på veien. En løs kajakk kan være en fare for både deg og andre trafikanter. Bruk flagg eller merkebånd hvis kajakken stikker langt ut bak på bilen eller hengeren, for å gjøre andre veifarende oppmerksomme.

Ta hensyn til høydebegrensninger når du transporterer kajakken på taket, spesielt i forbindelse med garasjeinnganger, broer, og tunneler. Kontroller utstyret regelmessig for slitasje og skader, og erstatt stropper eller annet utstyr som ikke lenger er pålitelig.

Ved å følge disse rådene kan du som privatperson transportere din kajakk på en sikker og effektiv måte, klar for nye eventyr på vannet.

Transportutstyr vi leverer finner du her